ShadowsA bitcoin egy olyan virtuális pénz, amit a Bitcoin hálózatra önkéntesen csatlakozott számítógépek működtetnek. A hálózatnak nincs központja, ellenőrzős testülete, ügyfélszolgálata. A rendszer alapjait Satoshi Natomo fektette le 2009-ben, 2010 óta fejlesztők dolgoznak a nyílt forráskódú szoftverként működő platform fejlesztésén. A hálózat a rajta történt pénzügyi tranzakciókat blokkokba foglalja, a blokkok pedig egymásból következő, lineáris, kronologikus sorrendben lévő láncot alkotnak – ez a Blockchain. A Blockchain publikus, minden egyes, a hálózatba kapcsolt számítógép (node) kap belőle egy másolatot. Minden egyes alkalommal, amikor egy blokk létrejön, a rendszer egy új blokkot generál. A láncolatban végtelen számú blokk jöhet létre. A blockchain gyakorlatilag megakadályozza, hogy egy korábban már elfogadott tranzakciót meg nem történtté lehessen tenni, illetve hogy valaki a birtokában lévő pénzt többször elköltse.

Bár a Blockchaint a Bitcoin fő technológiai innovációjának tekinthető, hiszen a hálózatban történt pénzügyi tranzakciók igazolására hivatott, más célokra is használható (lehetne).

A személyazonosítás például napjaink egyik legégetőbb témája. Számos menekült felnőtt és gyermek személyazonosító okmányok nélkül vándorol országokon, kontinenseken át. Ezek az emberek gyakran hamis okmányokkal igazolják személyazonosságukat, sokszor más személy dokumentumait használják sajátjukként. Statisztikák szerint jelenleg kb. 232 millió menekült él világszerte úgy, hogy sehol nem regisztrálták még a születésüket sem, így ők könnyen válhatnak a legkülönbözőbb bűnszervezetek áldozataivá. Az egyes országok kormányai döntésképtelenségükkel cseppet sem segítenek, éppen ezért számos civil szervezet próbál új ötletekkel előrukkolni a probléma megoldása érdekében. Néhány fejlesztő és nonprofit szervezet felvetette a „blockchain identity” ötletét. Kevés ember között hatalmas pénzösszegek mozognak, melyek illegális tevékenységből, csempészetből származnak. Ezeket a pénzmozgásokat a Blockchain segítségével követni lehetne, a közigazgatási intézmények és a bankok segítségével pedig utol lehetne érni a bűnbandákat. Felmerült egy másik ötlet is: az emberek regisztrálhatják magukat egy szervezeten keresztül, ill. a regisztrációt önmaguk is elvégezhetik. Egymástól független szervezetek régiók szerinti uniókat hozhatnának létre, ahol digitálisan hitelesített születési anyakönyvi kivonatokat adhatnának ki, személyazonosságot és biztonságot adva az emberkereskedők által legveszélyeztetettebb alacsony iskolai végzettségű, fejlődő országokban élő, szegény embereknek és gyermekeiknek.

Szerencsére számos híresség hívja fel a közvélemény figyelmét erre a globális problémára, és sok aktivista tesz is ellene. A BitNation nevű szervezet például nem régiben létrehozott egy Refugee Emergency Response (BRER) nevű projektet, amely a blockchain segítségével igyekszik megoldani Európában a menekültek azonosítása miatt kialakult válságot.

Nem ez az első alkalom, hogy a BitNation azonosítási megoldást dolgoz ki. Korábban jelentkeztek már blockchain útlevéllel és házassági anyakönyvi kivonattal is. Az első blockchain alapú útlevéllel, a BitNation alapítója, Susanne Tarkowski Tempelhof és Chris Ellis Janina Lowisz-t nevezték meg, mint az első blockchain állampolgárt. Az eljárás nagyon egyszerű volt, csak egy szimpla, aláírt és azonosított PGP kulcs készletre volt szükség, az eseményt időpecséttel látták el és elküldték a Bitcoin blockchain rendszerébe.

Más szervezetek is azt gondolják, hogy a személyazonosítás egy rendkívül fontos dolog, és teljes szívükből hisznek abban, hogy a blockchain lehet az első számú megoldás. A Onename társalapítója, Ryan Shea is a blockchain alapú azonosítási protokol segítségével próbálja megoldani az azonosítás kérdését. A Onename felhasználó neveket nyitott felületen hozzák létre, a felhasználói adatok pedig közvetlenül a blockchainbe kerülnek.

Az Unicef jelentése szerint a világon minden harmadik 5 évesnél fiatalabb gyereket soha semmilyen szervezet, csoport vagy hatóság nem regisztrálta. Egyes becslések szerint 2013-ban a soha nem dokumentált felnőttek felének legalább 1-2 szintén soha nem regisztrált gyermeke van. Személyazonosság és okmányok nélkül elesnek a legalapvetőbb orvosi és szociális ellátásoktól vagy akár munkalehetőségektől is. A fentiekben röviden bemutatott és hasonló blockchain alapú azonosítási megoldások, törekvések segíthetnek e világméretű, egyre növekvő probléma megfékezésében.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a blockchain alapú azonosítási megoldások semmiképp sem helyettesíthetik a nemzetközi szabványoknak megfelelő azonosító okmányokat, személyi igazolványokat, útleveleket vagy akár vízumokat. Azok az emberek, akiknek ezek segítséget nyújthatnak, jelenleg semmilyen rendszerben, semmilyen nyilvántartásban nem szerepelnek, így természetesen személyazonosító okmányaik sem lehetnek. Egy blockchain alapú rendszerben történő regisztrálás azonban a későbbiekben segítséget nyújthat a személyazonosító igazolványok elkészíttetéséhez.