1944. december 7-én alapították az ICAO-t, vagyis a Nemzetközi Polgári Repülés Szervezetét. Ebből az alkalomból 50 évvel később ezen a napon emlékeztek meg először a polgári repülésben dolgozókról, a repülő, illetve a földi kiszolgáló személyzetről, valamint azokról, akik légikatasztrófákban, illetve a nemzetközi terrorizmus következtében vesztették életüket. Így ez a nap lett a Polgári repülés nemzetközi napja, melyet Magyarországon 1969 óta ünneplünk.

A Szervezet feladata, hogy tudatosítsák az emberekben a repülés fontosságát az országok társadalmi és gazdasági fejlődésében, „a nemzetek közötti barátság és megértés megteremtésében és fenntartásában”, valamint hogy fokozzák a biztonságot, a hatékonyságot és szabályozzák a szállítást. Feladata továbbá a technikai részleteken túl (repülőterekre, repülőkre, személyzetre vonatkozó szabályok), az úti okmányok megfelelőségének megállapítása és az azokkal kapcsolatos irányelvek meghatározása is.

Az ICAO rendszeresen szervez regionális és nemzetközi szakmai fórumokat is. Az elmúlt években az ANY számos alkalommal vett részt kiállítóként az ICAO TRIP Szimpóziumon a szervezet központjában, Montrealban, valamint tavaly februárban, az afrikai Beninben az ICAO TRIP regionális szemináriumon.

Bár az idei év a legtöbbek számára kevés külföldi utazással telhetett, mégis büszkék vagyunk, hogy mi, az ANY-nél hozzájárulhatunk egy-egy utazás feledhetetlen élményéhez. Az általunk gyártott biztonságos személyazonosító okmányoknak köszönhetően több millióan szabadon mozoghatnak személyi igazolványuk felmutatásával az Európai Unió országai között; biometrikus útlevelükkel és hamisítás ellen védett vízumukkal pedig a világ szinte összes országába eljuthatnak.