[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=rHmUGVIeOVg]

Számos NFC (Near Field Communication) pilot fut jelenleg a világban. Ausztria, Belgium, Németország, Finnország, Anglia, és még sorolhatnánk az európai, vagy éppen más kontinensen található országokat, ahol különböző méretű és struktúrájú mobilfizetési projektek futnak teszt jelleggel. Ezek többsége vagy a tömegközlekedési szolgáltatások megfizetésére, vagy a kis összegű kereskedelmi tranzakciók kiegyenlítésére fókuszál. Az elmúlt évi tesztüzemet követően 2010. május 21-én azonban az egyik legátfogóbb NFC projekt vette kezdetét a Cote d’Azur-ön. Nizzában háromezer lakos használja tavasztól azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a tengerparti város önkormányzata számos partnerrel összefogva kínál az ott élők – és reményeik szerint később a turisták – számára. Természetesen a programban részt vevők köre az egyre nagyobb érdeklődés hatására folyamatosan nő, így a közeljövőben várható további négyezer NFC-képes mobiltelefont értékesítenek Nizzában. A programba belépő, NFC képes mobillal, vagy kártyával rendelkezők olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe telefonjuk segítségével, mint az érintés nélküli mobilfizetés (ez csak a későbbi hónapokban lesz elérhető), a tömegközlekedés, a hűségakciók, vagy éppen a turisztikai és közösségi információk. Ez a komplex projekt Nizzát Európa egyik vezető városává emelte a legújabb technológiák felhasználása terén.

A lakosok a helyi tömegközlekedési társaság, a Veolia Transport busz és vasútjárataira jegyet vagy bérletet válthatnak mobiljukkal. A megállóban az utas a telefonját az érintés nélküli olvasóhoz tartva választhat a lehetőségek közül: számlaadatok megnézése, jegyvásárlás (10 vagy több darab), havi bérletvásárlás a választást követően a tranzakció meg is történik az egyedi mobil ID alapján. A felszállást követően a telefont egy olvasóhoz kell emelni a jegy vagy bérlet érvényesítéséhez, ami egyfelől a telefonon, másfelől szolgáltató szerverén rögzítésre kerül. A rendszer tehát könnyű feltöltést, egyszerű jegyérvényesítést biztosít, ugyanakkor egy mobilalkalmazás segítségével lehetőséget is nyújt a még fel nem használt mérleg megtekintésére, és valós idejű utas- és forgalmi információkat is szolgáltat, amivel végtelenül leegyszerűsödik az útvonaltervezés és az utazási idő kiszámítása.
Az érintés nélküli technológia lehetőségét nemcsak a tömegközlekedésben, hanem a kiskereskedelem terén is ki lehet használni. Egyelőre három üzlethálózat – La Croissanterie gyorsétterme hálózat, a Game videó és játékbolt hálózat és a Rica Lewis ruházati üzletek – egy tucat boltjában lehet NFC képes mobillal fizetni. Ezek az üzletek azok számára, akik nem rendelkeznek NFC-képes telefonnal NFC-képes hűségkártyát kínálnak, ami képes tárolni a korábbi vásárlások adatait, a kedvezményeket és számos más, hasznos tulajdonsággal bír. A mai kor vásárlási szokásaihoz is igazodik a rendszerhez kapcsolódó hűségprogram is. Ennek keretében a felhasználó első alkalommal a telefonját a bolt bejáratánál lévő intelligens (NFC-képes) poszterhez tartja, amivel letölti a hűségprogram adatait. A telefon automatikusan megnyitja a kereskedő belépésre szolgáló oldalát, s környezetszennyezés nélkül lezajlik a lojalitásprogramba való belépés. Ezt követően a pontok, bónuszok, kuponok automatikusan a telefonon kerülnek jóváírásra a fizetés során.

A hamarosan megjelenő fizetési alkalmazás legnagyobb előnye, hogy felgyorsítja a kis összegű kiskereskedelmi tranazkciókat, a telefon hitel- illetve bankkártyaként működik, de azoknál jóval több szolgáltatást kínál, és biztonságos online bankoláshoz is kiválóan használható. A programba egyelőre három pénzintézet, a Crédit Mutuel, a BNP Paribas és a CIC csatlakozott.

A Cityzi program emellett a város számos pontján – főként az óvárosban – rengeteg információt kínál a jelzéssel ellátott helyeken a felhasználóknak. Az emberek az utcán, az üzletekben, a múzeumokban telefonjaikon keresztül könnyen juthatnak turisztikai és közlekedési információkhoz, de akár térképeket, kuponokat, vagy akár recepteket is egyszerűen letölthetnek az információs pontoknál.
A projekt sikerét segítheti, hogy az egész programot az AFSCM (Association Francaise pour le Sans Contact Mobile) szakmai szervezet koordinálja, amely non-profit szervezetet három mobilszolgáltató alapított. E három szolgáltató – az Orange France Telecom, az SFR és a Bouygues Telecom – mellett az NRJ Mobile is részt vesz a Cityzi-ben. Ezek a MNO-k (mobile network operator) már kínálnak NFC képes telefont (az Orange-nál a Samsung S5230 érintőképernyős készülék 10 Euróért elvihető), amely úgy működik mint egy RFID tag és olvasó, illetve a SIM kártyához hasonlóan képes adatok tárolására is. Ehhez természetesen még meg kell venni a szolgáltatás és a kapcsolódó alkalmazásokat, de összességében sem jelent komoly anyagi megterhelést beszállni egy-egy lakosnak a programba. A program szervezőinek nem titkolt célja, hogy mielőbb nemzeti méretű legyen a Cityzi.