Izrael, a személyazonosítás biztonságára talán a legnagyobb hangsúlyt helyező ország, csatlakozott az Egyesült Államok által indított Global Entry Programhoz (GEP). A GEP a korszerű okmányokban rejlő automatikus azonosítást és a biometria nyújtotta biztonságot kihasználva kínál gyors és kényelmes személyazonosítást. A közel-keleti ország belépése a rendszerbe illeszkedik az elmúlt években az okmánybiztonság fejlesztése terén megtett lépéseihez, amelynek keretében pl. e-személyi igazolvány kibocsátását kezdte meg az izraeli belügyminisztérium.
A GEP nem más, mint egy fejlett vám- és határvédelmi program, amely a programhoz csatlakozott, alacsony rizikófaktorú utazók számára gyorsított vámkezelést és határátlépést tesz lehetővé az Egyesült Államokba való belépéskor. A rendszer egy alternatív útlevél ellenőrzési folyamatot kínál a program feltételeinek megfelelő utazóknak. Bár a program elsősorban az országba gyakran beutazó nemzetközi utasok számára lett kidolgozva, azok is részt vehetnek, akik csak ritkán utaznak be az országba. A résztvevők az USA-ba való beutazáskor egy beléptető automata és biometrikus azonosítójuk segítségével igazolhatják magukat.
Az arra jogosult utazónak a reptéren a Global Entry kaput kell felkeresnie, itt be kell mutatnia a gépileg is olvasható útlevelét vagy gépileg is olvasható állandó tartózkodási engedélyét, ezt követően ujjlenyomatát a szkennerrel ellenőriztetnie kell, és vámnyilatkozatot kell tennie. Az utazó az azonosítási folyamatról kap egy igazolást, illetve a kapu automatikus útbaigazítást ad a poggyászokkal és a kijárattal kapcsolatban. A programhoz való csatlakozás feltételei természetesen igen szigorúak, így-így országgal való együttműködés esetén sem biztos, hogy az adott állam minden polgára élvezheti a gyors és kényelmes beutazást.

Izraeli döntéséig a programban az Egyesült Államok polgárain és az itt állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőkön kívül csak a holland utazók vehettek részt, illetve jelenleg is több ország várja, hogy csatlakozhasson a Global Entry-hez. Az Izraeli Külügyminisztérium az Egyesült Államokkal kötött megállapodásban vállalta a biometrikus információkat tartalmazó adatbázisának megosztását annak érdekében, hogy megkönnyítse az Amerikába utazó állampolgárainak a belépést és a vámvizsgálatot.
Előzetes felmérések szerint a következő hónapokban több száz izraeli csatlakozik a tesztcsoporthoz, és fogja használni a Ben Gurion reptéren alkalmazott rendszerhez hasonló, automata biometrikus ellenőrzési metódust.

Fényképek: https://www.aerlines.nl, www.nicholaskralev.com