A mai kor követelményeinek megfelelő útlevelek hamisítás elleni védelmüket tekintve jóval bonyolultabbak, megjelenésüket tekintve pedig sokkal szebbek, esztétikusabbak a régi útlevelekhez képest, melyek gyakorlatilag csak arra szolgáltak, hogy a határőröknek legyen mibe pecsételniük.

Napjainkban a kormányzatok illetékes szakemberei azon dolgoznak, hogy mindig pár lépéssel az okmányhamisítók előtt legyenek, minél nehezebb és minél drágább legyen az útlevelek hamisítása. A modern útlevelek közös jellemzője, hogy speciális anyagból készülnek, kifinomult, részlet gazdag, nehezen hamisítható grafikákat valamint mikrochipet tartalmaz. Az optikailag változó festék színe változik, ahogyan különböző szögből nézzük, a papírban lévő, fluoreszkáló pelyhezők és pettyezők pedig UV fény alatt különböző színben fényesen lumineszkálnak. Intaglió nyomtatással készült háttér grafikákban mikroírással és nanonyomtatással egészen apró, tapintható, szabad szemmel alig látható számokat és betűket is meg lehet jeleníteni. Hologramok használata három dimenziós képek alkalmazását teszik lehetővé; dombornyomott elemek és meleg eljárású laminálás („hot foil stamping”) alkalmazásával pedig egyenetlen textúrát lehet létrehozni sima felületen. Még az útlevél varrócérnája is különböző színekben pompázhat és fluoreszkálhat UV fény alatt. A jó útlevél receptje: keverjük össze a fenti korszerű biztonsági elemeket egy nagy adag kreativitással és némi nemzeti büszkeséggel, így kapunk egy olyan okmányt, amit nem csak nehéz hamisítani, de még szemet gyönyörködtető is.

 

Passport_IrelandForrás: www.populous.com

Az ír útlevél belső oldalain az Aviva Stadion és számos más vidéki tájkép, nevezetesség megjelenik. Az útlevélen olvashatók részletek híres költők verseiből: Nuala ní Dhomhnaill-től, aki ír nyelven írt, William Butler Yeats-től, aki angolul írt és James Orr-tól, aki ulsteri skót nyelven írt.

Passport_stamp_New_ZealandForrás: www.travelandleisure.com

A kiwik többek között világutazó életstílusukról híresek, így nem csoda, hogy gyönyörű útlevelük van, melyben országuk páratlan természeti értékei szerepelnek. A biztonság és a humor olykor jól megférnek egymás mellett. A Gyűrűk Ura trilógiának köszönhetően „Középfölde” annyira népszerű lett az országba utazó turisták körében, hogy még a vízum bélyegzőn is ez olvasható: Welcome to Middle-Earth (Üdvözöljük Középföldén).

Mi alapján válasszuk meg az útlevélborító színét?

Az útlevelek színére vonatkozóan nincsenek érvényben kötelező előírások, szabványok. A legtöbb európai ország útlevele burgundi vörös színű. 1981-ben az Európai Unió első 9 tagállama megegyezett abban, hogy útleveleik közös jellemzője a vörös színű borító legyen. Azóta mind a 28 tagállam útlevele vörös lett, kivéve Horvátország kék útlevelét. A horvát Külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint a 2009 júniusában bevezetett horvát biometrikus útlevél minden tekintetben megfelel az EU vonatkozó szabványainak. Mivel nem kötelező az ún. burgundi vörös útlevél az Európai Unióban, nem is terveznek változtatni az útlevelük színén. Bár Svájc nem tagja az Európai Uniónak, piros borítójú útlevelet ad ki. Igaz, ez inkább élénk piros, ami a nemzeti zászlajuk színére utal. Érdekesség, hogy a dél-amerikai Andoki Közösség tagállamai (Kolumbia, Ecuador, Peru és Bolívia) által kiadott ún. Andok útlevél szintén burgundi vörös.

Az Amerikai Egyesült Államokban leggyakrabban tengerészkék útlevéllel találkozhatunk, de például azok a diplomata útlevelek, amelyeket a konzulátusi rendszer megalkotásának 200. évfordulója alkalmából adtak ki, feketék.

A legtöbb muszlim országban zöld színű útleveleket adnak ki, ugyanis számos közel-keleti ország zászlajában szerepel ez a szín.

Általánosságban elmondható, hogy a sötét árnyalatokat részesítik előnyben. Ennek nagyon egyszerű oka van: nehezebben koszolódik.

Vajon diplomáciai vagy vízummentességi szempontból jelentenek-e bármit is ezek a színek? Egészen biztosan nem. Az ún. Passport Indexen rangsorolják az egyes országok útleveleit az alapján, hogy az adott okmánnyal hány országba lehet vízum nélkül utazni. Az USA tengerészkék és az Egyesült Királyság burgundi vörös útlevele például egyenrangúnak számítanak: mindkét úti okmánnyal 147 országba lehet vízum nélkül utazni. Magyarország útlevele e rangsor szerint Írországgal, Belgiummal, Portugáliával, Spanyolországgal és Norvégiával egy csoportot alkotva a 6. legerősebb útlevélnek számít – magyar útlevéllel 141 országba léphetünk be vízum nélkül.