2010. november 1-től igényelhetik a német állampolgárok az új, elektronikus személyigazolványt. Az „ePerso”-nak nevezett személyi segítségével egy karbantartott, vírusirtóval és tűzfallal felszerelt számítógépről akár otthonról is könnyedén intézhetjük hivatalos ügyeinket. Bár egyes vélemények szerint találhatók biztonsági rések az „okmányon”, a tesztek azt mutatják, hogy a német e-ID a világ egyik, ha nem a legbiztonságosabb okmánya, amely a konfigurálást követően a biztonság mellett számos szolgáltatás igénybe vételét is lehetővé teszi tulajdonosának.
Természetesen az” e-Perso” használata során is fontos az elővigyázatosság és a biztonságos számítógépes környezet is. Ennek érdekében az e-ID mellé járó starter kit tartalmaz egy IT biztonsági csomagot, de maga a technológia is kizárja azt, hogy valaki „távolról” lemásolja az „ePerso”-t, azaz a chipet nem lehet klónozni. A leolvasáskor is olyan titkosított eljárás szerint működik az okmány, ami lehetetlenné teszi a párhuzamos leolvasást.


Az okmánnyal kapcsolatos egyik legfontosabb lépés tehát annak konfigurálása. Az e-ID tartalmaz egy chipet, ami a személyi igazolvány szokásos adatai mellett a biometrikus adatokat tárolja. Az ujjlenyomat tárolása szabadon választható, tehát nem kötelező. A személyi igazolvány chipjének ezen részét csak hivatalos esetekben használják, pl. határátlépéskor, és csak az erre jogosult hivatalos szerv tudja ezt leolvasni, az interneten erre nincs lehetőség. Ezen kívül a személyi tartalmaz egy ún. e-ID funkciót, ami elősegíti az azonosítást a hivatali ügyintézés során. Az ujjlenyomat tárolásához hasonlóan ez a funkció is szabadon választható. A harmadik funkció, az aláírás funkció szintén fakultatív. A minősített elektronikus aláírás természetesen nem számít újdonságnak, de rendkívül egyszerűsíti a digitális ügyintézést.

Az okmány otthoni használatához háromféle leolvasó létezik. Már a billentyűzet nélküli alapmodell is bármilyen ma használatos azonosítási folyamatnál nagyobb biztonságot nyújt. A standard leolvasó már saját billentyűzettel rendelkezik ezzel is fokozva a biztonságot. Ezen kívül létezik a „komfort leolvasó”, aminek nem csak saját billentyűzete, hanem kijelzője és további titkosítási funkciói is vannak. Ha minősített elektronikus aláírást szeretnénk feltölteni a személyi igazolványra, azt csak a komfort-leolvasón keresztül tehetjük azt meg. Bár a minősített elektronikus aláírás még nem olyan elterjedt, a személyi lehetőséget nyújt annak használatára, és további funkcióként az azonosítás lehetőségét is biztosítja. Alkalmazásával a felhasználó irányítja, hogy milyen adatok kerüljenek megadásra. Ha egy könyvet vesz az interneten, akkor megadható a név és a cím. A születési dátum vagy hely megadása azonban teljesen felesleges. Tehát minden egyes esetben külön szabályozható, hogy a másik fél csak a vásárláshoz feltétlenül szükséges adatokhoz férhessen hozzá.
Az „ePerso” funkciói az üzleti szférában már most hatszáz különböző felhasználási lehetőséget biztosítanak, míg az e-kormányzás során lehetőség nyílik pl. a gépjárművek online bejelentésére, vagy a büntető pontok aktuális állásának lehívására, azaz az állampolgárok egyre kevésbé fognak függeni a hivatalok nyitvatartási idejétől.  

 [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=o0mdqNke9PI?fs=1]

Forrás: www.faz.net