Innovatív megoldások bélyegeken is

A 2012 július elején Kalocsán megrendezett 85. Bélyegnapon az Állami Nyomda hozta el a „2011. év legszebb bélyege” kivitelezői vándordíjat, melyet a „Magyarország Új Alaptörvénye” alkalmi bélyegblokk elkészítéséért a bélyeggyűjtők szavazatai alapján ítéltek oda.

A „Magyar Termék Nagydíj” minőségi termékeknek járó kitüntető címmel is jutalmazott, 2011. április 25-én az új alaptörvény tiszteletére kibocsátott bélyegblokk nemzetközi szinten is ritkaságnak számít.

A sorszámozott bélyegblokkon a bélyeg síkjából kiemelkedő 23 karátos aranyfóliával nyomtatott Magyar Szent Korona található, amely az ezeréves Magyarországot és a nemzet egységét hivatott szimbolizálni. Az egyedi nyomdaterméket az Országház kupolacsarnokának Szent István király szobra és boltívei díszítik. A bélyegblokkra a „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” felirat UV-reagens festékkel került nyomtatásra.

Mindegyik bélyeg egyedi sorszámmal ellátott, de a piros sorszámozású speciális blokk különlegességét ezen felül az adja, hogy a Szent Koronát díszítő ékkövek helyén csiszolt üvegkristályok csillognak. Az új alaptörvény tiszteletére készített bélyeg az első olyan bélyeg a világon, ahol különböző méretű és különböző színű csiszolt kristályokat használtak fel a bélyegkészítés során, jelen esetben a koronaékszer megjelenítésére és díszítésére.

A blokk Hajdú József fotóművész közreműködésével Benedek Imre grafikusművész terve alapján készült az Állami Nyomdában. A fekete sorszámozású alapváltozatból negyvenezer, a kristállyal díszítettből pedig húszezer példány készült.

Bélyegkülönlegességek az Állami Nyomdától

A 85. Bélyegnap bélyegsorozat és blokk egyaránt az Állami Nyomdában készült. A bélyegsorozat 80 Ft-os címletén kalocsai hímzés, a 130 Ft-os bélyegképen pedig kalocsai paprikafüzér és a kalocsai Paprika Múzeum épületének külső részlete látható. A speciális 80 Ft-os címlet különlegessége, hogy arra a kalocsai rózsa motívuma valódi hímzéssel került, a 130 Ft-os bélyegképen pedig a paprika motívumra paprika illatú szitalakk került, amely így a paprika különleges illatát mikrokapszulákba zárva tartalmazza.

A sorszámozott blokk bélyegképén és keretrajzán a Kalocsai Érseki Kincstár egyedülálló egyházművészeti emlékei közül látható néhány. A blokk különlegessége, hogy az azon alkalmazott ofszet nyomdai eljárás kiegészült egy ún. Anti-Stokes biztonsági festékréteggel. Detektálása speciálisan erre a célra kifejlesztett vizsgálóeszközökkel lehetséges. A különleges festékréteg – a blokk bélyegképén a „MAGYARORSZÁG” felirat résznél – a HORUS 1019 lámpa alatt zöld színű fényt sugároz, a RADIR vizsgáló berendezés pedig a festék észlelésekor hangjelzéssel reagál.

„Az idei évben szerzett számos nyomdaipari és egyéb rangos elismerés is bizonyítja, az Állami Nyomda méltán a közép-kelet-európai régió egyik leginnovatívabb biztonsági nyomdája.”– mondta Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója.

Állami Nyomda Nyrt.

Letöltések