Az egyik legnevesebb kutatócég, a Gartner évről-évre értékeli a piacokat befolyásoló technológiákat. 2014-ben 2000 technológiát vizsgáltak meg, amely közel 119 területen változtathatja meg a fejlődés menetét. Mint innovatív cég, természetesen mi is követjük a felmérést, így figyelemmel kísérjük azokat a megatrendeket, amely a Gartner szerint megváltoztathatják a világot. Érdekes és tipikus az, ahogy a szakma „hájpol” egy technológiát, majd a felhasználói érdektelenségre hivatkozva leértékeli, amely után – sokszor a piackövetők hatására – újra felveszik a termékportfóliójukba. Egy biztos kevés olyan trend van, amire a Gartner nem figyel oda és elég sok, ami a felmérés ellenére gyorsabb vagy lassabb ütemben robban vagy tűnik el a piacról.

A Gartner-nek sok mindenben igaza lehet, azonban az olyan innovatív biztonsági termékkel foglalkozó cégnek, mint mi – saját hype cycle-t kell készítenünk ahhoz, hogy tudjuk, mi befolyásolja piacunkat rövid és középtávon.

A személy- és termékazonosítás területén legalább annyi újdonság jelent meg, mint a mobiltelefonok területén. Hiszen ki ne hallott volna a chipes okmányokról, amelyeket a jövőben, mobilban is tudunk használni. Olyan chipes vezetői engedélyről, amelyet a városban megállító rendőr egy tablet segítségével ellenőriz úgy, hogy az ujjlenyomatunkat is összeveti a chipben tárolt adatokkal. Mindezek mellett az alapnyomat biztonsági elemei: a szabad szemmel látható hologram, az UV és IR fény alatt feltűnő különleges színek, a mikro írás ódivatúnak tűnik.
Azonban, ha fel kellene állítani egy olyan sorrendet, ki miben bízik leginkább – jó eséllyel pályázna sokat tapasztalt szemünk és tapintásunk egy-egy biztonsági okmány, vagy pénz eredetiségének megállapításában. Azzal, hogy mobil, hordozható és ma már legfőképpen olcsónak számít ellenőrző eszközökkel megállapítható, hogy a nyomat eredeti, kifejezetten vonzó megoldásnak tűnik az ügyfelek szemében. Annak ellenére, de inkább azért, a digitális azonosításban egyre többen hisznek.

Ez támpontot ad nekünk, biztonsági cégeknek is, hiszen olyan technológiákat kell mixelnünk, amellyel minden állampolgár bizalmát elnyerhetjük. Ezért sokat költünk és foglalkozunk azokkal az UV biztonsági festékekkel, pelyhezőkkel, adalékanyagokkal, amelyeket az alapnyomatban helyezhetünk el. Továbbá azokkal is, amelyek szabad szemmel látható, a biztonsági nyomtatókkal megszemélyesített információkról UV fényben is hatékony ellenőrzést kínálnak. Tesszük ezt úgy, hogy folyamatosan nyomon követjük és egy-egy termékben sikeresen alkalmazzuk a kontaktus nélküli chipen kommunikáló azonosító technológiákat és alkalmazásokat is. Mindezt azért, hogy jelenleg is a lehető legteljesebb megoldást kínáljuk.  Hiszen 2016-tól Magyarországon is jön az elektronikus  személyi igazolvány!

Hogy milyen lesz a jövő? Íme, a mi saját ANYsecurity hype cycle-ünk, ami persze szakmai vita tárgya lehet. Várjuk is a véleményeket!

hyp