Albán jogosítványok az Állami Nyomdától
Az Állami Nyomda a Bull Magyarország alvállalkozójaként részt vesz az albániai új, kártyaalapú vezetői engedélyek és kibocsátói rendszerének szállításában. A helyi albán közbeszerzési tenderen elnyert megbízás célja, hogy az eddigi könnyen hamisítható, papíralapú dokumentum helyett a legmodernebb okmánybiztonsági megoldásokat alkalmazó jogosítványt vezessenek be a délkelet-európai országban. Az uniós irányelveknek megfelelő albán kártyajogosítványon 14 különböző speciális biztonsági elem található, kiegészítve egy olyan különleges kétdimenziós vonalkóddal, amely a tulajdonos ujjlenyomatának adatait tartalmazza.
A megbízás nem csak a biztonsági műanyagkártyák és űrlapok elkészítésére vonatkozik. Az adatok felvételétől, azok feldolgozásán át, a kártyák tervezésén és gyártásán keresztül az albániai kibocsátói és megszemélyesítési központ létrehozásáig, teljes körű tevékenységet kellett megvalósítani. A Bull Magyarország azért választotta partnerének az uniós előírásoknak megfelelő kártyaokmányokat is gyártó Állami Nyomdát, mert nem csak biztonsági kártyák előállításában, megszemélyesítésében van komoly tapasztalata, hanem az adatfelvételhez szükséges formanyomtatványok és szoftverek előkészítésében is.

Az elmúlt években több mint 100 millió kártyát előállító, Közép-Európában egyre jelentősebb szerepet vállaló Állami Nyomda feladata az okmánykártya és az igénylőlap tervezése, a fokozott biztonsági szintű adatfelvételi szoftver leszállítása, a kártyatestek gyártása és a teljes lézergravírozó megszemélyesítő rendszer telepítése, betanítása.

A magyar okmányreformban megszerzett tapasztalatok alapján fölépített rendszer első jogosítványát ünnepélyes keretek között, az albán közlekedési miniszternek adták át. A 400.000 albán jogosítvány teljes cseréje a tervek szerint három évig tart majd.

Letöltések