Korábban már beszámoltunk róla, hogy Nizzában már több mint pilot szinten működnek az NFC szolgáltatások, amit az is igazol, hogy egy harmadik bank is csatlakozott a fizetési rendszerhez. Korábban, még a tavalyi esztendőben a Crédit Mutuel-CIC és a BNP Paribas indította el a dél-franciai város mobilfizetési projektjét, amibe most annak ellenére szállt be a Crédit Agricole is, hogy a mobiltranzakciók száma egyelőre alacsony. Ez valamint az a tény, hogy mindehhez a TSM szolgáltatást a Gemalto biztosítja, mutatja, hogy a projekt nagy felívelés előtt áll, így szinte bizonyos, hogy a többi francia pénzintézet is belép a nizzai programba.

Jelenleg mintegy háromezer felhasználó tudja használni mobilját a projektben, amibe ugyan még csak korlátozott számú kereskedő szállt be, de így is számos helyen lehet mobillal vásárolni, lehetőség van a tömegközlekedési eszközökön jegyet venni és az NFC-képes plakátokon keresztül rengeteg információ és tartalom elérhető a felhasználók számára. A három nagy bank mellett három mobilszolgáltató is tagja a rendszernek. A biztonságos adatáramlást, információtovábbítást, a fizetési kérelmek megbízható kezelését és a fizetési alkalmazások OTA (over-the-air) menedzsmentjét az ún. TSM szolgáltatók (trusted service management) látják el. Míg az Oberthur Technologies a BNP Paribas és két telekommunikációs cég, az SFR és a Bouygues Telecom számára nyújt ilyen szolgáltatást, addig a Gemalto a bankok közül a Crédit Mutuel-CIC-nek és a Crédit Agricole-nak, míg a MNO-k közül az Orange-nak garantálja a biztonságot.
Bár méreteiben a nizzai projekt viszonylag kicsi, mégis jelentős, mert kiválóan mutatja, hogy az NFC technológiával egy olyan piac nyílik meg, amelyen mind a mobilhálózat üzemeltetők, mind a mobilszolgáltatók, mind a kereskedők, mind pedig a biztonságos adatmenedzsmentet kínáló cégek együtt tudnak dolgozni. A projekt ezen része olyan sikeres, hogy belátható időn belül újabb városok indítják el saját NFC projektjüket, ami minden bizonnyal idővel nemzeti szintre fog emelkedni.

Fényképek: www.touchatag.com