Korábban hírt adtunk arról, hogy a játékiparis érdeklődik az NFC technológia iránt, és szép sorra megjelennek az elsőilyen típusú társasjátékok. Most azonban a technológia atyja, a Nokia tűztezászlajára az ilyen új típusú szórakozás fejlesztését, amiben természetesenközponti szerepet játszik a NFC-képes telefon.

Kutatási Központjában a Nokia három új, a Symbian-tfuttató NFC-s mobilok számára fejlesztett játékkal rukkolt elő, amely újkategóriát kíván teremteni a mobiljátékok piacán: a kézzel fogható mobiljáték.Ehhez nincs is másra szükség, mint egy NFC-s telefonra és néhány NFC tag-gelellátott tárgyra. Ez utóbbi lehet bármilyen NFC tag-gel bíró bérlet,hűségkártya, kitűző, hotelkártya stb., de természetesen a Nokia-tól online islehet rendelni. A játék természetesen csak felismeri a tag-et, de azonsemmilyen változtatást nem hajt végre, nem írja át, nem változtatja meg azadatait, és nem gyűjt információkat róla.

Az ezen tag-gekkel való kommunikáció a játéklelke. Segítségükkel a maguk fizikai valóságában játszhatunk a telefonunkkal,azaz a lassan elfeledett közös baráti vagy családi társasjátékozást próbálja afinn cég visszacsempészni az életünkbe. Egyelőre csak három elég egyszerűjátékról van szó, de már most látszódik, hogy micsoda lehetőség rejlik afejlesztésben. A „Nokia World Flags” egy klasszikus memóriajáték, amelybenmajdnem kétszáz zászlót és párját kell megtalálni. A „Nokia ShakespeareShuffle”-ben három-négy részre bontott idézeteket az angol mestertől, azonbanaz idézetrészletek sorrendje meg van keverve, így a játékosnak kell azt eredetiformájába állítani. Végül a „Nokia Nursery Rhyme Shuffle” a Shakespeare-játékkicsiknek szóló verziója, amelyben gyerekversek rímeit kell összepárosítani XX.század eleji művekkel.

Fejlesztők emellett már egy szójátékon, egymatematikai játékon, több kalandjátékon és számos régi társasjáték NFC-sváltozatán dolgoznak. Sőt olyan fejlesztések is célul vannak kitűzve, melyeketpl. egy plüss macival lehet játszani. Mindezzel a Nokia bizonyítani kívánja,hogy micsoda potenciál rejlik a technológiában, ami megítélésük szerint kiváló alkalmasoktató és családi játékok fejlesztésére is.

Fényképek:  https://www.youtube.com/user/nokiadevforum