Személyazonosító okmány is lesz a mobilunkból a jövőben? Az egykoron táska, majd tégla, majd francia kártya méretű telefonok 25 éve tartó evolúciójának jelenlegi állomásán a mobilok sikerét már nem a nagyságuk, hanem képességeik határozzák meg. Szörfölés, e-mailezés, alkalmazások. És hogy mindezen fejlődés milyen irányt vesz a közeli jövőben? Az örökké a zsebünkben lévő mobil helyettesíteni fogja a tárcánkat? Kulcscsomónkat? Személyinket?
Légitársaságoknál, mint például a Lufthansa-nál már van arra lehetőség, hogy az utazó beszállókártyáját letöltse okostelefonjára. Szállodák lehetővé teszik, hogy a vendég a mobilra letöltött kulccsal nyissa a szobáját kikerülve ezzel a recepciót. Nagyvállalatok alkalmazottai képesek egy egyszeri jelszót generálni telefonjukon, hogy hozzáférhessenek a hálózathoz. És mindez csak a kezdet. Persze nem valószínű, hogy holnap az iPhone-unkkal vagy a Samsung Galaxy-nkkal igazoljuk magunkat egy közúti ellenőrzés során, de a technológia már adott: egy NFC-képes mobil pl. könnyedén használható a fizikai vagy logikai hozzáférést biztosító tokenként.
Bár kissé futurisztikusnak hat, hogy a telefonunkra a biztonság egy újabb szintjének képviselőjeként tekintsünk, pedig ez közel sem olyan távoli. Már most is vannak one-time-passcode generáló alkalmazások, amelyek szükségtelenné teszik a tokenek használatát, vagy elég csak arra gondolni, hogy bizonyos internetbankok SMS-ben küldi nekünk a belépéshez szükséges jelszót. A telefonokon futó PKI alkalmazások már szintén nem utópisztikusak lévén a törökországi a vámhivatalokban az állampolgárok már a SIM kártyájukkal is „aláírhatják” a vámnyilatkozatot. Ennek természetesen feltétele, hogy a SIM tartalmazza az ún. high end kriptografikus képességet, amely azonban költséghatékonysági okokból a sok SIM-kártyából hiányzik. Bár mindezek élő példák, létező technológiák hiszen mobilban lévő biztonsági elem (secure element), amely lehet akár a SIM kártya is, alkalmas a biztonságos azonosításra, valószínűleg mégsem ezek közül kerül ki a mobil személyazonosítás jövőbeni megoldása.

NFC-képes mobiltelefonok megjelenésével új versenyző szállt ringbe a mobilazonosításért folyó küzdelembe. Bár a technológia elsőként szinte biztos, hogy a kontaktus nélküli fizetés terén számíthat hatalmas népszerűségre, ha az infrastruktúra kiépült, és a felhasználók (no meg persze az állam is) megtanulták használni, gyorsan alkalmazható lesz az okmányok esetében is. Jelenleg az azonosítás és a hitelesítés egy átmenetei időszakát éljük, amikor fokozatosan lecseréljük a tokeneket és az okoskártyákat. Az átmeneti időszak vége egyben egy igen jelentős változást hoz abban, hogy hogyan azonosítjuk magunkat.
A mobil személyazonosítás kritikusai által hangoztatott problémák egyre kevésbé jelentenek valódi gondot. Már határozottan körvonalazódnak az alkalmazások szabványai, a platformok biztonsági megoldásai, sőt az új technológiák és szoftverek gyors ütemű megjelenése sem okoz már gondot. Egyetlen valódi kérdés a mobilazonosítás gyorsabb ütemű elterjedésével kapcsolatban, hogy a felhasználói oldalon megvan-e már az a kritikus tömeg, akik akarnának és tudnának is használni egy mobil okmányt.
Az In-Stat kutatása szerint az Egyesült Államokban 2012-ben minden második eladott telefon okostelefon lesz. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 2015-re 850 millió ilyen készülék lesz használatban, azonosításra alkalmas mobilban nem lesz hiány.

Fényképek: www.paper.li, www.epaymentnews.blogspot.com