Akik a napokban rákerestek valamire az interneten, múlt szerdán felfigyelhettek egy különös logóhelyettesítő grafikára. A keresőóriás speciális logója Johannes Gutenberg, a modern könyvnyomtatás feltalálója előtt tisztelgett, akinek találmányai révén vált lehetővé a tömeges könyvnyomtatás az egész világon. Az elmúlt néhány száz év alatt a nyomdaipar óriási technikai fejlődésen ment keresztül, ebben is teret nyert a digitalizáció, a mai nyomdák gépparkjai már a legmodernebb technológiákra épülnek. Csodaszép, színes, “szagos” könyvek kerülnek ki a XXI. századi nyomdák  gyártósorairól, melyek mind az olvasás fontosságát hivatottak hangsúlyozni.

Katalán ötlet alapján, 1995 óta április 23-án ünnepeljük a könyv és a szerzői jogok világnapját. William Shakespeare és Miguel de Cervantes halálának napján ösztönözzük egymást a könyvek forgatására, fedezzük fel az olvasás szépségét, mellyel sokat tehetünk az olvasáskultúra javításáért. Az internet térnyerésével különösen fontossá vált a szerzői jogok ügyének előmozdítása, azok tiszteletben tartásának nyomatékosítása.

2001 óta az UNESCO minden évben pályázati úton választ ki egy várost, amely áprilistól márciusig egy teljes éven át „A Világ Könyvfővárosaként” működik. Egy egész esztendős programsorozat kimagaslóan sokat tehet az olvasás népszerűsítéséért, közös kulturális élményeken keresztül erősítheti az alkotó és az olvasó közötti kapcsolatot. Budapest épp a napokban adta be pályázatát a 2023-as Világ Könyvfővárosa címre. Ha az UNESCO támogatja a magyar tendert, fővárosunk Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján adna otthont a könyvekért kampányoló programoknak. Várhatóan idén nyáron születik döntés a pályázat elbírásáról.

Az ANY legnagyobb hazai leányvállalata, a Gyomai Kner Nyomda közel 140 éves hagyományával áll a hazai könyvgyártás élvonalában. A minőség iránti elkötelezettségük, dolgozóik szakmai felkészültsége és a folyamatos technológiai fejlesztés garantálják a Gyomán gyártott könyvek presztízsét. Vezérigazgatójuk nemrég egy interjúban fogalmazta meg munkájuk lényegét: a mai világban, ahol annyi elektromos eszköz vesz körül bennünket, az olvasás élményét örömtelibb megélni egy nyugodtabb, békésebb, szelídebb formában. A kikapcsolódás perceinek tárgya a könyv, ami privát szférát ad, megvéd a környezetből záporozó információs zajoktól.

Olvasásra fel!