Sokat foglalkozunk mi is itt a blogon biometriával, mivel a különböző kapcsolódó megoldásokat már számtalan helyen használják a világban. Mégis, a legtöbb európai ember számára valami utópisztikus, a távoli jövőt jelképező történet az írisz szkennelés, vagy az arcfelismerés. Ilyen attitűd mellett az okostelefonok és a mobileszközök komoly szerepet kaphatnak abban, hogy a biometriát közelebb hozzák a felhasználókhoz.
Az okostelefonok népszerűség-növekedése, illetve a fizetések terén betöltött szerepének megváltozása megállíthatatlannak tűnik. Szinte biztos, hogy telefonjainkkal egyre nagyobb értékű pénzmozgásokat fogunk menedzselni, ami pedig szükségessé teszi, hogy a telefonhasználatnak és ezen belül a pénzügyi tranzakcióknak mind biztonságosabb környezetet biztosítsunk. A PIN-kód és a többi, jelenleg alkalmazott megoldás pillanatnyilag még kielégíti a biztonsági követelményeket, de nincs kétség afelől, hogy ezek a technológiák közel sem garantálnak olyan biztonsági szintet, mint amilyet a biometria képes kínálni.
Az elmúlt években a mobiltelefonok és a biometria kapcsolata alapvetően a hardverre fókuszált, mivel a legtöbb biometriát használó mobilba ujjlenyomat-olvasó szenzor volt beépítve. Ma is még számos telefon kínál beépített szenzort, az LG például az idei év elején először dobott piacra olyan modellt, amelyet az Egyesült Államokban is meg lehet vásárolni. Ugyanakkor a trend mára alapvetően megváltozott: nem elsősorban a hardveres, hanem a szoftveres megoldások jelentik a jövőt a biometria mobilalkalmazása terén. Ennek alapvetően két oka van: egyfelől jól olcsóbb úgy használni a biomterikus technológiákat, hogy azokat a telefonban amúgy is meglévő eszközökre alapozzuk, másfelől mára a mobilok operációs rendszerei megteremtették a lehetőséget a szoftveres megoldásokhoz. Ennek megfelelően már viszonylag egyszerű biometrikus technológiát csempészni a telefonba, mivel a kézenfekvő lehetőségekhez (pl. arc, hang) rendelkeznek a készülékek hardverrel (pl. kamera, mikrofon).

Rick Lazarick szerint az írisz szkennelés beépítése sem egy bonyolult feladat 2011-ben. A CSC vezető kutatója szerint nincs szükség külön eszközre ahhoz, hogy a biometriát hatékonyan alkalmazzuk a mobilokban. Sőt, megítélése szerint, ahogy nő a telefonok funkcionalitása, úgy válik a különböző tranzakciók biztonságának garantálása létkérdéssé. A telefonok ugyanakkor különösen alkalmasak a biztonságos azonosításra, hiszen képesek akár a különböző biometrikus azonosítók együttes vizsgálatára is. Lazarick úgy véli, hogy olyan infrastrukturális környezetet jelent egy mobil, amely a hangazonosítás és az arcfelismerés mellett akár az íriszszkennelést is használhatja annak megállapítására, hogy az adott személy jogosult-e használni az eszközt, illetve van-e joga egy-egy tranzakciót elindítani.
Az tisztán látható, hogy a telefonok képesek/képesek lesznek a biometria használatára. Ugyanakkor egy igen nehéz feladat még áll a technológia meghonosítása előtt, az előtt, hogy a mobilra, mint biometrikus hitelesítő eszközre tekintsünk. Biztosítani kell tudni, hogy a telefonnal történő ún. egy-az-egy megfeleltetés megbízhatóan működjön. A felhasználónak a hitelesítő mintával megegyező mintát kell adnia, amihez a hardveres és szoftveres környezet biztosítása egy komplikált és nagy precizitást igénylő feladat.
Mindazonáltal ez a probléma közel sem megoldhatatlan, ahogy azt már számos példa is jól mutatja. Az új szlogen ma már mindenre az, hogy „biztos van erre is egy app”! Ezeknek az alkalmazásoknak a segítségével a felhasználó személyazonosítása már egyáltalán nincs helyhez kötve. Szinte bármilyen okmány tárolható a mobileszközeinken, és hitelesíthető arcfelismeréssel, írisz-szkenneléssel, ujjlenyomat-olvasással vagy hangazonosítással. A cél, hogy ha már biztosítjuk a mobilitást, akkor azt biztosítsuk oly módon, hogy az azonosítás se legyen helyhez kötve.

Számos, biometrikus azonosítást kínáló alkalmazás érhető már az okostelefonokra. Az Animetrics által fejlesztett arcfelismerő applikáció mind a négy nagy operációs rendszer (Android, iOS, Windows Mobile, RIM) számára elérhető. A felhasználó a program indításakor elkészíti az arckép mintáját, majd amennyiben hitelesítésre van szükség, a telefon kamerájának segítségével lefotózza az arcképét. Megfelelő egyezés esetén a felhasználó megkapja az igényelt hozzáférést.
Szintén többen kínálnak hangfelismerésen alapuló alkalmazásokat. Ilyen pl. a PerSay, a SecuriMobile, VoiceVault vagy a VoiceSafe.

Fényképek: www.voicevault.com, www.mobiltelefon.ru