Az elmúlt évtized legnagyobb fejlesztését indította el az Állami Nyomda. A 800 millió Ft-os innováció lehetővé teszi, hogy a jövőben a mobiltelefonokat bankkártyaként, közlekedési bérletként vagy akár törzsvásárlói kártyaként is lehessen használni.

Az Állami Nyomda a biztonsági termékek gyártásában és az adatlogisztikában szerzett évtizedes tapasztalatait felhasználva, elindítja a mobilfizetést és a mobil személyazonosítást biztosító megoldásainak fejlesztését. A kártyagyártás bevezetéséhez hasonlóan, a mobiltelefonokon futó alkalmazások megszemélyesítése újabb mérföldkő a Társaság életében. A Nyomda jelentős saját erőforrásainak kiegészítése érdekében a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „Megbízható szolgáltatás menedzsment (TSM) platform és mobil NFC-s referencia alkalmazások kifejlesztése a CEE régióban” címmel. A három éves megtérülési idővel számoló projekt mintegy 600 millió Ft-os önrészét a Társaság saját erőből biztosítja, amely mellé 210 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

Az okostelefonok megjelenésével új felhasználási területek nyíltak meg a felhasználók és szolgáltatók előtt. A nemzetközi szabványok, trendek és a felhasználói igények bizonyítják, hogy a készülékeket a hagyományos szolgáltatások mellett, egyre nagyobb arányban fizetési és személyazonosítási megoldásokra is használni fogják az előfizetők. Az innováció ennek megfelelően két területre koncentrál. Elsődleges cél, hogy a megbízható szolgáltatás menedzsment (TSM) kifejlesztése révén, az Állami Nyomda képessé váljon a mobilfizetés és -személyazonosítás esetében is az adatbiztonság garantálására. Ez annál is fontosabb, mivel a kereskedők, a pénzintézetek és a kormányzatok is egyre inkább érdekeltek a mobiltelefonok és elektronikus technológiák nyújtotta előnyök kiaknázásában. A TSM rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók biztonsággal használhassanak olyan alkalmazásokat, mint a fejlesztés másik céljaként is meghatározott elektronikus közlekedési bérlet, vagy akár a telefon bankkártyaként, törzsvásárlói- vagy belépőkártyaként történő felhasználása.

„A portfoliónk bővítése az okostelefonok számára nyújtott biztonsági szolgáltatások felé olyan stratégiai döntés, amely jelentős lépés az Állami Nyomda életében. A Nyomda már évek óta nem klasszikus értelemben vett nyomda, hanem sokkal inkább biztonsági adatlogisztikai cég. A Társaság eredményessége bizonyítja, hogy mindig tudott reagálni a piaci igényekre: ahogy korábban a papíralapú nyomtatványok, majd a kártyák biztonságos megszemélyesítését végeztük, végezzük, úgy a jövőben a nagy növekedés előtt álló mobilszoftverek megszemélyesítése a célunk nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is.”– mondta Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója.

Állami Nyomda Nyrt.

Letöltések