Hamarosan elindul a Facebook legújabb szolgáltatása, melynek segítségével egyszerűen és gyorsan lehet majd pénzt utalni ismerőseinknek az üzenetküldő alkalmazáson keresztül. Egyelőre azonban csak az Egyesült Államokban lehet majd kihasználni az új funkciót.

Az újdonság feltehetően kényelmessége és egyszerű használata miatt fog majd jelentősen elterjedni az alkalmazás használói között. Hiszen csak pár gombnyomás szükséges az applikáción belül az átutalás indításához. A csevegőablakban megjelenő – „lájk” jel melletti – dollárjelre kattintva, az összeg kiválasztását követően a „Pay” gomb megnyomásával már el is küldtük az általunk beírt összeget. Természetesen ahhoz, hogy ez megtörténjen mindkét fél bankkártyáját regisztrálni kell a szolgáltatásba. Ettől kezdve a pénz fogadása szintén gördülékenyen fog működni.

A Facebook közleményéből megtudhattuk, hogy az Egyesült Államokban kibocsátott Visa vagy Master Card betéti kártyákkal lehet majd igénybe venni ezt a lehetőséget. Az USA-ban viszont elérhető lesz Android és iOS alapú eszközökön, illetve asztali számítógépeken is.

A pénzküldés és –fogadás funkció használata rendkívül biztonságos lesz a Facebook szerint, mivel egy csapat bankbiztonsági szakember folyamatosan monitorozni fogja a tranzakciókat, a visszaélések kiszűrése érdekében. A kártyaregisztrálás után egy egyedi PIN- kód megadásával – vagy Touch ID használatával – tesszük még biztonságosabbá az utalásokat. Fontos megemlíteni még, hogy ez a folyamat a Facebook hálózatától teljesen független lesz.

A szolgáltatás várhatóan pár hónapon belül elindul az Egyesült Államokban, a tovább terjeszkedéssel kapcsolatos információkat pedig jelenleg még homály fedi. Szinte nem kérdés, hogy Magyarországon is elterjedne-e ez a Messenger funkció. Hiába nő folyamatosan a fizetési lehetőségink száma, rohanó világunkban, – főként gyorsasága miatt – Magyarországon is ugyanúgy igény lenne erre a pénzküldési módra. Feltételezhetően, elsősorban a fiatalok körében lenne népszerű, akik csak kisebb összegek küldésére használnák. A hasonló pénzküldő szolgáltatások sikere nem elsősorban a technikai megvalósítástól függ, hanem a tranzakciókat terhelő jutalék mértékétől. Ugyanis a mai korszerű technikák valójában még mindig a 30 éves kártyás rendszerekre épülnek. Ebben és ezért várható az áttörés a közeljövőben a digitális pénzek elterjedésével.