Nyomdás hagyományainkat folyton szem előtt tartva, február elején két jellegzetes dátum is kiemelkedik a kalendáriumból. Nyomdász elődeink, a leghíresebb Knerek – Izidor és fia, Imre – születésnapját is az év második hónapjának elején ünnepeljük. A jeles napok kapcsán képzeletbeli időutazásra invitáljuk olvasóinkat, hiszen dióhéjban igyekszünk feleleveníteni, hogyan lett a 19. század végén indult nyomdász vállalkozásból olyan társadalmilag, gazdaságilag és kulturális szempontból is meghatározó szellemiség, melynek hatására Gyomaendrődön a 2022-es évet Kner emlékévvé nyilvánították.

Kner Izidor nyomdája 1882-ben egyszemélyes nyomdaként indult, de alig néhány évtized alatt, már az első világháború előtt 150 fős dolgozói létszámmal rendelkezett. Töretlen sikerük kulcsát először az egyházi kiadványok és a közigazgatási nyomtatványok jelentették, majd ezek biztos gazdasági alapjára épülhetett rá a művészi báli meghívók és a könyvgyártás megindulása. Kner Izidor a könyvtervezés úttörőjeként a nyomdaipari tömegtermelésbe visszavitte a művészetet, szervezett ipart teremtett, melyhez szakmunkásgárdát is nevelt. A Kner névhez a minőség párosult, a nyomdát kizárólag hibátlan termékek hagyhatták el, melynek okán munkáik rengeteg elismerést nyertek el itthon és külföldön egyaránt.

Apja hírnevét Imre vitte tovább. Az ifjabbik Kner a nyomdászat széles látókörű egyénisége lett, aki Európa szerte közismertté tette családja és vállalkozása nevét. A múlt század elején rendkívül modernnek számító nyomda vezetőjeként új üzemcsarnokot építtetett és fejlett nyomdagépeket vásárolt, de a kreatív munkából is kivette a részét. A népi barokk és a klasszicista tipográfia ötvözésével új magyar könyvművészetet teremtett. Az 1920-as években már a legjobb tipográfusok közé sorolták.

Cégcsoportunk legnagyobb hazai leányvállalata, a 140 éves könyv- és nyomtatványgyártói múltra visszatekintő Gyomai Kner Nyomda, a 21. században is sikeresen megállja a helyét. Működésének esszenciáját talán az adja, hogy mindenkori dolgozói és vezetői folyamatosan a szakmai és üzleti növekedést tartották szem előtt. Az elmúlt években is számoltunk be olyan gépberuházásokról, amelyek segítették a kiszolgálási kapacitás emelkedését, a magasabb minőségi színvonalat és a hatékonyabb működést. Persze a rengeteg fejlesztésnek és odafigyelésnek meg is lett az eredménye. Gyomai kollégáink negyedik éve tudhatják magukénak az “Év Zöld Nyomdája” díjat, “Kiváló Üzleti Márka” kategóriában több alkalommal nyerték már el a MagyarBrands díjat, és szinten minden évben van Gyomán gyártott Szép Magyar Könyv nyertes alkotás.

Nem véletlenül választotta a gyomaendrődi képviselő-testület a 2022-es évet Kner emlékévvé. A Kner nyomda alapításának 140 éves évfordulója alkalmából, a város sokszínű programsorozat segítségével igyekszik megemlékezni a polgárosodó Gyoma egyik legjelentősebb családjáról. Fontos azonban, hogy a leghíresebb Knerek mellett a família többi tagjának élete és munkássága se merüljön feledésbe. Ezt segítik majd elő Kner Kávéház címmel, az év folyamán megrendezésre kerülő előadások. Áprilisban tudományos konferenciát terveznek a gyomai zsidó kultúra hagyományairól és a Knerek kultúra egyesítő tevékenységéről. Az eseménysorozathoz pályázatok, kiállítások, online játékok és sportrendezvények is kapcsolódni fognak, valamint Kner séta néven több alkalommal tehetnek vezetett sétát a Kner emlékhelyekhez kicsik és nagyok egyaránt. A programok mellett megkezdődött a Kner emléktér felújítási tervének előkészítése is. Az emlékév együttműködő partnere természetesen a Gyomai Kner Nyomda.

Az emlékév Kner Piroskával indult. Életéről és receptjeiről Parti Nagy Lajossal és dr. Erdész Ádámmal, a MNL Gyulai Levéltár nyugalmazott igazgatójával Nyáry Krisztián beszélgetett február 3-án a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtárban. A tematika alapjául szolgáló könyvduó tavaly novemberben került kiadásra, és csakis a Gyomai Kner Nyomdában készülhetett. Piroska csodálatos receptjeit egy kísérő könyv egészíti ki, amiben Parti Nagy Lajos “emlékmondatain” keresztül elevenedik meg a nagy múltú nyomdász dinasztia és a 100 évvel ezelőtt élt nőalak élete.

Kövessük figyelemmel a 2022-es gyomai eseményeket és legyünk részesei a régmúlt hagyományainak. A legfrissebb felhívások elsőkézből az emlékév Facebook oldalán találhatók. Kellemes kikapcsolódást mindenkinek!

Források:
*A fenti idézet származhatna akár a nyomdaalapító Kner Izidortól vagy éppen fiától, a könyvművészetet és könyvgyártást nemzetközi szinten művelő Kner Imrétől is, de ezt a mottót a Gyomai Kner Nyomda Zrt. dolgozói alkották meg maguknak 140 évvel a cég alapítását követően.

Jeles napok – Február (hgyvk.hu)
Nem élte túl a vészkorszakot a magyar könyvművészetet új szintre emelő Kner Imre » Múlt-kor történelmi magazin » Hírek (mult-kor.hu)
Kner Izidor viaskodásai – Cultura.hu
Gyomai Kner Nyomda
Kner emlékév – Kezdőlap | Facebook