mobile securityHogyan azonosítjuk magunkat? Személyi igazolványunk felmutatásával könnyen igazolhatjuk magunkat. Az ezredforduló után a legfontosabb azonosítónk sok esetben a mobilszámunk lett. Mobilunknak köszönhetően jelenleg rengeteg információhoz jutunk hozzá. Manapság egyre inkább jelszavakat, az iPhone 5 megjelenése után ujjbegyünket használjuk, hogy azonosítsuk önmagunkat.

Három évvel ezelőtt Rebekah Cox, a Facebook és a Quora web designere a Twitteren kiposztolta: „Az első cég, amelyik igazán első osztályú élményt nyújtva teljes mértékben megoldja az azonosítást a mobiltelefonokban, a következő évtized győztese lesz.” A bejegyzést sokan megosztották, és Cox tapasztalatai szerint ezzel egyidejűleg számos kérdést vetett fel. Egy nappal később bejegyzését kibővítette, egy hosszabb posztot tett közzé a Quora-n Mobile Identity címmel. „Először is fontos megértenünk, hogy mit NEM jelent az azonosítás: nem jelszó, nem a naptár, nem e-mail, nem egy technikai vívmány, nem egy hely, nem egy felhasználónév egy rendszerben és nem egy tulajdonság az azonosítás. Akkor, mi?” Cox kisasszony szerint az egy tevékenység (!!!), ahogy a személyre szóló információkat rendszerezzük, és ahogy ezekhez mások számára hozzáférést engedélyezünk.

Jövőben a mobiltelefonoknak ezen a területen is kiemelt szerepük lesz. Nem csak azért, mert folyton használjuk őket, hanem azért is, mert a technológia tömegesen elterjedt. Óriási előny lenne, ha mobiljainkat az élet minden részén, akár az államigazgatás számára is elfogadhatóan használni tudnánk!