Túlfogyasztunk, tújterjeszkedünk, agyonnyomjuk környezetünk élővilágát. Életmódunk, mindennapi döntéseink befolyásolják, hogy mennyit élünk föl bolygónk javaiból. Gondoltad volna, hogy a biológiai sokféleség csökkenéséért 60%-ban az emberek étrendje felel? De nem csak az étkezésünk, hanem a víz- és energiafogyasztásunk, lakhelyünk, munkahelyünk, közlekedésünk, nyaralásunk, a kényelmünket szolgáló gépek, ruhák, használati tárgyak és mindennek hulladéka – sajnos mind-mind nyomot hagy a Földön.

A Magyarországon 31. alkalommal, globálisan pedig 51-edjére megrendezett Föld Napja április 22-én éppen arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy végre ráébredjünk, ne másoktól várjuk a megoldást, hanem nekünk, magunknak kell tenni unokáink jövőjéért.

Mit tehetsz Te?

Zöldítsd környezetedet; ültess fát; termelj haszonnövényeket; komposztálj; éheztesd a szemetesedet; ne vásárolj csomagoltat; élj tudatosan műanyagok nélkül; válts környezetbarát szerekre; félkész, kész termék helyett egyél friss hazait; fogyassz kevesebb húst és több zöldséget, gyümölcsöt (pl. húsmentes hétfő); kerüld a felesleges fogyasztást (nemcsak étel, hanem ruhák, mobiltelefon stb.); válts közösségi közlekedésre vagy kerékpárra, használj megújuló energiaforrásokat! Tudod, sok kicsi sokra megy….

Minden évben van egy nap, amikortól veszteségessé válik az emberiség gazdálkodása a természeti erőforrásokkal. Az ökológiai túlfogyasztás napja után a természet már nem képes a saját megújulóképessége alapján újból előállítani azt, amire a társadalomnak szüksége van, vagyis ami ezután a nap után elfogy, azt már a következő évi kapacitásból “habzsolja” az emberiség. Sajnos ez minden évben egyre korábbra tevődik, az utóbbi években már elővándorolt a nyári hónapokra.

Nem sok idő van már hátra, a legfrissebb kílmajelentések szerint, vészesen közeleg az a pillanat, amikor már visszafordíthatatlanná válik a Föld helyzete. Az elmúlt 30 évben egyre gyakoribbak a szélsőséges, extrém időjárási jelenségek, óriási esőzések, vagy éppen elhúzódó szárazság, hurrikánok, tájfunok, jégsapkák olvadása, átlaghőmérséklet emelkedése, ezek mind-mind baljós jelzései klímánk megváltozásának. A tudósok nagyjából még 9 évet jósolnak eddig a pillanatig, a kérdés már csak az, hogy mit teszel Te ellene?

Az ANY csapata is igyekszik tenni a holnapért. Másfél éve közösségi faültetés keretében, 30 db őshonos fa talált otthonra új üzemegységünk szomszédságában. Élen járunk a kerékpáros közlekedésben, minden telephelyünkön kerékpár tárolók biztosítják a kétkerekűek parkolását, többször részt vettünk már a Bringázz a munkába! kampányban. Igyekszünk csökkenteni a PET palackok és műanyag poharak használatát, helyettük újratölthető ballonos ivóvizet biztosítunk, melyet kollégáink a saját poharaikkal vehetnek igénybe. Csökkentjük az irodai papír alkalmazását, folyamatosan fejlődő informatikai programok segítik a tudatos papírmentességet. Egyszóval nem véletlen, hogy tavaly 10. jubileumi alkalommal vehettük át az „Év Zöld Nyomdája” elismerést.

Forrás: http://fna.hu/