Több hírportál is jelentette, hogy a Google Glass letiltotta az arcfelismerő alkalmazásokat. Ez azonban többek szerint, csak annyit jelent, hogy a hivatalos Glassware csatornán nem lesznek elérhetőek ezek az alkalmazások. Azonban a Glass nyílt platform, bárki fejleszthet rá alkalmazásokat, amik aztán el is terjedhetnek.

De mire is lehet jó egy arcfelismerő alkalmazás az okmányok esetében?

Az okmányvédelem már olyan szintet ért el, hogy már nem éri meg hamisítani az alapdokumentumot. A legtöbb csaló már arra koncentrál, hogy az arckép alapján hasonló ember iratait lopja el vagy, hogy megpróbálja kicserélni az okmányon a fényképet a sajátjával. Ha megnézzük saját útlevelünket vagy kártya alapú okmányainkat, akkor láthatjuk különböző hologramok védelme mellett, speciális megszemélyesítési eljárás, ún. lézergravírozással kerülnek a kártyákra a fényképek, a minél nehezebb hamisítás érdekében. A fénykép digitálisan már az útlevél chipjében is tárolásra került, hogy arra alkalmas készülékkel össze lehessen hasonlítani a képet az arcképpel. Az összehasonlítást ma még legtöbbször szabad szemmel végezzük, de egyre jobban terjednek azok a berendezések és alkalmazások, amelyek beolvasva a fényképet össze tudják hasonlítani a tulajdonos arcképével.

Ilyen megoldással a Nyomda is rendelkezik. TrueFace alkalmazásunk mindezt off-line, azaz internet kapcsolat nélkül oldja meg. Vagyis berendezés a kártyán lévő kódot hasonlítja össze az arckép alapján képzett kóddal.

A jövőben a Google Glass-on futtatható alkalmazások mindezt egyszerűen és on-line módon végezhetik, persze laikusként gondolkodva – messzemenőkig betartva a személyiségi jogokat. De valószínűleg már nem járunk messze a Star Trek-ben és a Dredd bíró hollywoodi filmekben látott intelligens szemüvegektől.

Talán hamarosan már a rendőröknek is alapfelszereltség lesz egy ilyen intelligens szemüveg?