Éppen 25 éve, 1999 elején alakult meg a Nyomda Okmánybiztonsági Laboratóriuma, vagy, ahogy mi hívjuk, OB Labor. Tevékenysége már akkor is forradalminak számított, hiszen innovatív megoldásaival mindig célzottan tudott válaszolni a biztonsági nyomdatermék piac fokozatosan fejlődő elvárásaira. Kutatás-fejlesztési, szakértői és termelési munkájuk azóta is folyamatosan alkalmazkodik az új generációs biztonsági okmányokkal és egyéb nyomdatermékekkel szemben támasztott technikai és okmánybiztonsági követelményekhez.
Hozzájuk tartozik az új és a gyakorlatban is jól alkalmazható okmányvédelmi eljárások kidolgozása, amelyekből aztán magas színvonalat képező biztonsági nyomdatermékek állíthatók elő. A laborban a kezdetektől fogva olyan alkalmazott K+F tevékenység folyik, melynek keretein belül a saját kutatásaikon és a szakmai partnerekkel való együttműködésen alapuló hatékony okmányvédelmi megoldások születnek. Ennek a kimagasló munkának az eredményeképpen számos magyar és nemzetközi szabadalommal és mintaoltalommal rendelkezünk.
Az egyik fő kutatási terület a biztonsági nyomdafestékek kifejlesztése és előállítása. Az elmúlt időszakban számos, igen változatos fényemissziós tulajdonsággal rendelkező festék került bevezetésre, melyek mindegyikét sikeresen alkalmazzák a gyártásban. Ide kötődnek az egyedi detektálási módszerek megalkotása, vagyis a csak speciális vizsgálóeszközökkel észlelhető okmányvédelmi eljárások, amelyek jelenleg a legmodernebb módszerek közé tartoznak.
Igen fontos kutatási témakör az okmányok megszemélyesítése egyedi biztonsági anyagok felhasználásával. Kidolgoztak olyan kereskedelmi forgalomban nem beszerezhető biztonsági tintapatron és tonerkazetta előállítási technológiákat, amelyek alkalmazásával tovább fokozhatjuk az általunk előállított nyomdatermékek biztonsági színvonalát. Jelenleg ezeket széles körben alkalmazzák a világ számos országában.
Tevékenységük utolsó nagy alappillére a papírok biztonsági komponenseinek előállítása. Az elmúlt években számos ún. biztonsági pelyhező, pettyező és egyéb biztonsági elem került kifejlesztésre, melyekből jelentős mennyiségeket exportálunk szerte a nagyvilágba.

Jelenlegi eredményeiket folyamatos kutatói, mérnöki és gyakorlati tevékenységgel érték el az elmúlt 25 év során. Az OB Labor létszáma – igazodva az újabb és újabb kihívásokhoz – a kezdeti néhány főből mintegy háromszorosára bővült. Alapelvük a folyamatos fejlődés, amely nagyban meghatározza piaci versenyképességünket a korszerű okmánybiztonsági megoldásaink vonatkozásában. Ebben óriási érdeme van az alapítók közül jelenleg is itt dolgozó kollégáknak, akiket nagy szeretettel köszöntünk a 25 éves jubileum kapcsán: Asztalos Lászlót, Darvasi Attilát, Dr. Székelyhidi Lajost és Tóvári Istvánt. Gratulálunk és köszönjük a több évtizedes eredményes és kitartó munkájukat, azt az értékes szakmai tapasztalatot, tudást, ami ez idő alatt felhalmozódott és nagyban hozzájárult a Nyomda sikereihez a hazai és nemzetközi piacokon egyaránt.