Bejelentkezés

Történet

Az ANY Biztonsági Nyomda története

Az Államnyomda jogelődjét, mint a bécsi Császári és Királyi Udvari és Államnyomda fiókját Temesváron létesítették. 1868-tól a Magyar Királyi Állami Nyomda kincstári tulajdonba került, Budára költözött és önállóan működött tovább pénzügyi, honvédségi kincstári nyomtatványokat, értékcikkeket állítva elő. A budai Várban lévő patinás épületekből közel 130 évi hagyományőrző és mindig megújuló tevékenység után 1994-ben települt át a nyomda Kőbányára.

Az Állami Nyomda 1993-as privatizációt követően a társaság fokozatosan új, biztonsági termékek fejlesztését és gyártását kezdte meg. A biztonsági és üzleti nyomtatványok, illetve a műanyagkártyák gyártásának megkezdésén kívül jelentős szerepet vállalt a rendszerváltás utáni okmányreform koncepciójának kidolgozásában és az okmányvédelmi elemek megalkotásában, valamint elektronikus dokumentumkezelő rendszerek kialakítására és irattárak archiválására is kiterjesztette portfolióját. A fejlesztések eredményei megmutatkoznak a pénzügyi mutatók 1993 óta tartó töretlen növekedésében.

A Társaság 2005. decemberi tőzsdére történő bevezetésével új fejlődési szakasz vette kezdetét. A Nyomda töretlenül nyereséges működésének köszönhetően a bevezetés óta sikerrel szerepel a parketten, és a Budapesti Értéktőzsde „A” kategóriás papírjai között jegyzik az ANY részvényeit. A tőzsdei jelenléttel tovább erősödött a vállalt gazdálkodásának átláthatósága, amit bizonyít, hogy évek óta a legtranszparensebb tőzsdei társaságok közé sorolják a befektetők, elemzők.

A komplex megoldásokra épülő stratégia fókuszában olyan területek fejlesztése áll, mint a biztonságos személyazonosítás, az innovatív termékazonosítás, valamint a nyomtatvány-menedzsment. Az elmúlt években lezajlott költséghatékonysági intézkedések és portfoliótisztítási lépések hozzájárultak, hogy a Nyomda árbevételének több mint 90 százalékát a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek adják. Mindehhez hozzájárult az 1999-ben alapított, kifejezetten a fejlesztésekre szakosodott Okmánybiztonsági Laboratórium, mely mára közel húsz, magasan kvalifikált kutatóval dolgozik olyan témákon, mint a nanotechnológia nyomdaipari alkalmazásai, vagy az RFID technológia felhasználási lehetőségei.

2013. február 1-től az Állami Nyomda Nyrt. nevét ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-re változtatta.

Az elmúlt évek növekedésének köszönhetően az ANY Biztonsági Nyomda Csoport a közép-kelet-európai régió második legnagyobb árbevételű biztonsági nyomdájává lépett elő a PIRA nemzetközi piackutató cég felmérése szerint. Hazai leányvállalatai mellett – Gyomai Kner Nyomda Zrt., Specimen Zrt., Techno-Progress Kft. – Szlovákiában (Slovak Direct, spol. s r. o.) kereskedelmi irodával, míg Bulgáriában (Direct Services o.o.d.), Romániában (Tipo Direct S.R.L. és S.C, Zipper Data s.r.l.) és Moldovában (Tipo Direct Serv s.r.l.) közös vezetésű vállalatokkal rendelkezik. A közös vezetésű vállalatok bankok, biztosítók, telekommunikációs és kereskedelmi cégek, valamint közműszolgáltatók számára nyújtanak megszemélyesítési és archiválási szolgáltatásokat, valamint ellátják a Nyomda termékeinek külföldi kereskedelmét. A leányvállalatok elsősorban kereskedelmi feladatokat teljesítenek, főként műanyagkártyák, okmánybiztonsági termékek és szolgáltatási megoldások értékesítését végzik.