Bejelentkezés

Gépjármű jelölő rendszer

Az autólopás az egyik legelterjedtebb bűncselekmény Európa-szerte. A Magyarországon bevezetett gépjármű törzskönyv csökkentette a lopások számát és az eltulajdonított autók értékesítésének lehetőségét. Viszont napjainkban a magas szinten védett gépjármű okmányokkal való visszaélés helyett – az ellopott autók szétbontásával – teret nyert az illegális alkatrész-kereskedelem. Ez a tevékenység növeli a biztosítók által megállapított kockázat nagyságát, így közvetve – a biztosítási díjon keresztül – valamennyi tulajdonos terheit.

A gépjármű jelölési rendszer olyan biztonsági jelöléstechnológia, amivel különféle elemek és anyagok használatával speciális, részben csak roncsolással vagy újrafényezéssel eltávolítható egyedi jelöléseket helyezünk el az adott járművön.

A gépjármű jelölési rendszer alapvetően tizenhárom különböző helyen kerül elhelyezésre a járműben – az RFID chip kivételével – külső szemlélő által nem látható helyeken. A rendszer egy darab egyedi, nem másolható RFID chipből, tizenkét darab nehezen hamisítható grafikus biztonsági azonosítóból, valamint egy minden grafikus biztonsági azonosító alatt elhelyezett csak roncsolással vagy újrafényezéssel eltávolítható, speciális UV reaktív jelölő anyagból tevődik össze. Az adatok igény szerint országonkénti, vagy akár nemzetközi gyártói adatbázisba, vagy egyéb adatbázisokba integrálhatóak, egy egyedileg fejlesztett adatkapcsolati szoftver segítségével.

Az elektronikus szervizkönyv multiapplikációs képességgel rendelkező chippel való ellátása lehetőséget biztosítana arra, hogy – a kiadástól kezdődően – a hatóságok központilag ellenőrizhető módon, elektronikusan tárolják a jármű valamennyi adatát. Ez a chip nemcsak a biztonságos ellenőrzést szolgálhatná, hanem lehetőséget biztosítana a szakszervizek garanciális és azon túli kötelező szervizeinek teljes körű dokumentálására, valamint hitelesen támogatná a gépjármű adásvételi folyamatát is.

A jelölő rendszer összetevői

RFID AZONOSÍTÓ:

passzív vagy aktív elektronikus egyedi azonosító chip, a chip kódolt, vagy egyéb módon védett formában, a gépjármű valamennyi fontos adatának tárolására alkalmas.

CÍMKE:

grafikus biztonsági azonosító, alapesetben tizenkét darab egyedi, sorszámozható, vonalkóddal, akár miniatűr RFID chippel, vagy más, igény szerinti vizuális jellel és biztonsági jelölésekkel ellátott matrica, a gépjármű egyes elemein, pontosan meghatározott helyen és módon, egyedileg elhelyezve.

JELÖLÉS:

speciális jelölőanyag, gépjárműveken is univerzálisan felhasználható, UV reagens, jelölésre alkalmas vegyszer, az anyag a gépjármű valamennyi, teljes értékű fényezéssel ellátott felületén alkalmazható.