Bejelentkezés

Eredetiség- és minőségvédelmi megoldások

Az országhatárokon átívelő árumozgások valamint a logisztikai folyamatok kiszélesedése új helyzet elé állítja a fogyasztókat és a védelmüket szolgáló intézményeket. A kereskedelmi folyamatok átalakulásával párhuzamosan nőtt a termékek veszélyeztetettsége. Az olyan árutípusok biztonságát, amelyekkel való visszaélés az emberi egészségre is ártalmas lehet (pl. élelmiszerek, gyógyszerek), a fogyasztók kiemelten fontosnak tartják.

Az ANY Biztonsági Nyomda és a GKI Gazdaságkutató közös élelmiszerbiztonsági kutatásából is kiderül, hogy a hazai lakosság az élelmiszerekkel való visszaéléseket különösen fontos problémának tekinti. Az elmúlt évek fokozódó botrányai, az átcímkézések, a romlott élelmiszerek, a külföldi halálesetek rávilágítottak az élelmiszerek eredetiség- és minőségvédelemének fontosságára. A legkülönfélébb hamisítási technikák miatt ma már sok esetben nem elegek a hagyományos árujelölések ahhoz, hogy egy-egy terméken szereplő információt hitelesnek tekintsünk. Annak érdekében, hogy a vásárlók bizonyossággal dönthessenek, speciális biztonsági elemekkel kell védeni az árucikket és a rajta szereplő adatokat, legyen szó élelmiszerről vagy gyógyszerről. Éppen ezért mind Magyarország, mind az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet a termékek eredetiségének garantálására, a rajtuk szereplő adatok hitelességére és a termék nyomon követhetőségének biztosítására.

Az ANY Biztonsági Nyomda okmánybiztonsági tapasztalatát és évtizedes fejlesztési rutinját azokba az iparágakba is átültette, ahol a termékek nyomon követése és egyértelmű azonosíthatósága közvetlenül a fogyasztók biztonságra és kényelemre való igényét elégíti ki.

Az ANY Biztonsági Nyomda élelmiszerbiztonság területén alkalmazható eredetiség- és minőségvédelmi megoldásai:

  • termékjelölő biztonsági címke: Az ANY Biztonsági Nyomda által kifejlesztett megoldás kettős védelmi mechanizmusának köszönhetően megnehezíti a vonalkódos címkék tartalmának megváltoztatását és másolását. A saját fejlesztésű biztonsági adalékanyag, az oldószer-érzékeny festék és az egyedi kézi ellenőrző berendezés magas fokú védelmet biztosít.
  • hőmérsékleti szenzorral rendelkező RFID tag: A rádiófrekvenciás azonosítási (RFID) technológián alapuló hőmérséklet-szenzorral ellátott biztonsági elemek a termék azonosításán túl képesek a hőmérsékleti változásokat mérni, ill. naplózni. Segítségükkel nyomon követhető az adott élelmiszer tárolási és kezelési körülménye a gyártótól egészen az áruházi hűtőpultig, kiszűrhetőek a logisztikai lánc anomáliái.